Zielona herbata to popularny napój o właściwościach nie tylko smakowych, ale także zdrowotnych. Jej walory, korzystne dla zdrowia, znane już były i docenianie przez Chińczyków kilka tysięcy lat temu. Nie od wczoraj wiadomo, ze regularne picie tego rodzaju herbaty wpływa korzystnie na odchudzanie (przyspiesza metabolizm), zapobiega rozwojowi nowotworów (poprzez zawartość garbników) oraz wzmacnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca (z powodu zawartości flawonoidów).

Ponadto gunpowder może działać zarówno relaksująco, jak i pobudzająco – to w zależności od długości parzenia oraz liczby parzeń liści. Jeśli chcemy poczuć się odprężeni powinniśmy parzyć napar drugi raz dłużej niż minutę, natomiast jeśli potrzebne nam pobudzenie – najlepsza będzie herbata z pierwszego parzenia, parzona szybko do jednej minuty. Nie należy także zapominać, że herbata zielona to bogactwo witamin (C, E, B) oraz soli mineralnych i fluoru, dzięki czemu jej picie wpłynie pozytywnie na naszą odporność, stan uzębienia oraz szybkość wydzielania toksyn z organizmu.

W parzeniu tego zdrowotnego napoju nie powinno się także zapominać o odpowiedniej temperaturze wody, jaką należy zalać wysuszone liście. Nie powinna przekraczać 90 stopni Celsjusza a najbardziej optymalna, która wydobędzie najwięcej właściwości będzie ta wahająca się w granicach 60 stopni Celsjusza. Warto także wybrać najlepsze gatunki tego napoju, jakim będzie np. chińska herbata, która zbierana z największą starannością, uruchomi w naszym organizmie najwięcej czynników zdrowotnych.