Bogactwo jakie oferuje herbata oolong
Herbata oolong to typowa herbata chińska produkowana w Chinach i na Tajwanie. Ma w sobie wszystko to, co posiadają najlepsze herbaty świata. W szczególności jest to bogactwo smaków i aromatów, dzięki czemu każdy ma szansę znaleźć coś dla siebie. Nic więc dziwnego, że ta herbata zyskała popularność wśród wielbicieli liściastego napoju.
Herbata oolong to napój bogaty w witaminy i minerały. Zawiera bowiem witaminę A, C, E, B1, B2, K oraz cynk, magnez, fosfor, selen i wapń. Dzięki temu spowalnia rozwój cukrzycy, nowotworów, a także chorób układu sercowo-naczyniowego. Ta dobra herbata może być podawana o dowolnej porze dnia. Niska zawartość kofeiny sprawia, że nie pobudza i można ją pić nawet przed snem. Co oczywiste, wpływ na jej smak ma proces parzenia. Ten powinien przebiegać w temperaturze 95 stopni Celsjusza, a liście warto poddać kilkukrotnemu parzeniu. To wydobędzie z nich całe bogactwo smaków i aromatów.
Jasne herbaty oolong
Zdaniem wielu smakoszy jasne herbaty oolong są podobne w smaku do herbaty białej i zielonej. Można w nich odnaleźć kwiatowo-owocowe nuty, ponadto napój ma mleczny aromat. Jest to zasługa wysokiej zawartości laktonów. Wśród najpopularniejszych odmian na uwagę zasługuje Tie Guan Yin, którą cechuje subtelny, jogurtowy posmak, a także Dong Ding o smaku miodu i pieczonych owoców. Ta pierwsza jest też jedną z najdroższych mieszanek i często jest podrabiana. Dlatego chcąc poznać jej naturalny smak, warto postawić na sprawdzony sklep z herbatami.
Najlepsze herbaty oolong ciemne
Wśród ciemnych herbat Oolong prym wiedzie Da Hong Pao. To mieszanka, w której wyczuwalne są nuty drewna, orzechów i pikantnych przypraw. To bogactwo smaku sprawia, że napój ten jest jedną z najdroższych mieszanek! Inną, popularną odmianą jest Formosa, która tworzy doskonałe połączenie suszonych owoców i orzechów. Dla osób, które szukają ciężkich, mocnych smaków najlepsza herbata, to będzie Ceylong Oolong, który zaskakuje dymnym posmakiem. Ciekawą opcją jest też turkusowa herbata Oolong, która w zależności od sposobu przygotowania liści, cechuje się kwiatowym aromatem lub zbożowym posmakiem.