17
- styczeń
2018
Autor: admin
Możliwość komentowania Herbata czerwona czy zielona? została wyłączona
Herbata czerwona czy zielona?

Herbata czerwona

Dobra herbata odznacza się prawdziwym smakiem Azji. Czy to czerwona, pochodząca z Chin i Tajwanu, czy też zielona, wprost z japońskich plantacji, to wszystkie herbaty świata mają niemal nadnaturalne zdolności. Nic w tym dziwnego, gdyż naukowcy już wielokrotnie udowodnili ich doskonały wpływ na ludzki organizm. Która z nich lepiej wspomaga utratę wagi? Herbata czerwona, czy zielona? To pytanie, które jeszcze długo pozostanie nierozwiązane, a przynajmniej pozostanie mała doza niepewności.

Właściwości czerwonej herbaty

Herbata czerwona wspomaga pracę wątroby, pomaga pozbyć się złego cholesterolu oraz wspiera procesy trawienne. Jej systematyczne spożywanie może mieć wpływ na pozbycie się nadmiernych pokładów tłuszczu. Proces ten jest naturalny i wynika z właściwości tego trunku. Mimo to, zawsze warto wspomóc to działanie poprzez zastosowanie diety lub wzmożenie codziennego wysiłku fizycznego. Takie herbaty, jak rooibos można także podawać kobietom w ciąży i dzieciom oraz spożywać przed snem, ponieważ nie zawiera ona kofeiny i jest całkowicie bezpieczna, zachowując przy tym swe najlepsze właściwości.

Herbata zielona

Nic nie jest w stanie dorównać smakowi pięknej Japonii, a zielona herbata cieszy się stale rosnąca popularnością. Zawiera substancje antyrakowe i wspaniale wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Choć wszystkie japońskie herbaty pochodzą z jednej rośliny to wybór jest tu ogromny. Najpopularniejsze herbaty zielone to matcha, kukicha, gyokuro czy bancha i każda z nich ma różne właściwości i w różnym stopniu wspomaga proces odchudzania. Jest szczególnie polecana do spożycia po ciężkostrawnych posiłkach, gdyż wspiera wydzielanie kwasów żołądkowych. Choć jej prozdrowotnych właściwości czasem nie można zliczyć i jej spożycie pomaga w pozbyciu się nadmiernych pokładów tłuszczu, to wydaje się, że ma uboższe właściwości odchudzające niż herbata czerwona.